Affiliate

Om det å komme igang
Skaffe et web-navn

Hva er et godt navn?
Skaffe web-plass
Hva er DNS?
Egen web-server
Webhotell

Lage sider
Redigeringsprogrammer
Hva er FTP?
Hva er PHP?

Bli sett!
Hva slags innhold bør det være på sidene?
Hvordan bli først på Google

Tjen penger på ditt nettsted
Affiliate programmer
Engelskspråklige affiliate programmer

Mer avanserte web-sider
Dynamiske sider med PHP
Perl
Databaser

Virtual Private Server Hosting (VPS)

For de aller fleste er et webhotell nok. Der har du databaser og scripting-muligheter gjennom Perl eller PHP, du kan sette opp email-adresser og har endel lagringsplass og greie linjer ut. På noen webhoteller kan du også bruke sertifikater for å få krypterte transaksjoner. Du kan i det hele tatt gjøre det meste du trenger med et webhotell. Men skal du drive business online, er selv ikke dette alltid nok.

Total kontroll over boksen er alle seriøse webmasteres drøm -- og manges virkelighet. Hvis du skal drive en server selv, er det hovedsakelig to måter å gjøre det på. Du kan ha den in-house, passe på at server-rommet alltid har riktig temperatur, at det ikke er for mye støv i luften, at du har en backup hvis strømmen går (UPS), at du har redundante internett-linjer, og så videre. Eller du kan outsource. De fleste tilbydere av slike løsninger er ganske dyre, men kan være verdt det. Jeg har funnet en eneste tilbyder med fornuftig pris som jeg kan fortelle deg om etterpå. Men la meg først si noe av det som kan være vanskelig å få til på et webhotell.

Autorespondere

For å bygge skikkelig trafikk til websiten din, anbefaler jeg at du starter et nyhetsbrev eller lignende, der folk kan melde seg på og få brevene i posten. Dette er arbeid du ikke skal gjøre manuelt, men la en autoresponder ta seg av (etter at du har skrevet mailene, selvfølgelig). Du kan få flere gode autorespondere på nettet, både gratis og kommersielle versjoner. De fleste bruker MySQL og PHP og skulle sånn sett egnet seg godt for webhoteller, hvis de ikke var for at de nesten alle bruker cron-scripts for å holde rede på når mailene skal sendes, noe ingen webhoteller jeg vet om, tillater.

Cron scripts

Cron eller crontab er et lite program på *nix-type maskiner som står og går i bakgrunnen, og som hvert "et-eller-annet-tidsintervall" utfører en gitt oppgave. F.eks kan du sette et script til hver time å sende emailer til nye subscribere, eller til en gang om dagen å slette foreldede entries i databasen. Slike regelmessige husholdningsgjøremål er svært viktig for å holde en profesjonnel webside igang. Som sagt vet jeg ikke om noen webhotell-tilbydere som lar deg kjøre cronscripts.

PHP Safe Mode

PHP Safe Mode er skrudd på hos de fleste webhotell-tilbydere. Safe mode hindrer deg i å gjøre endel ting som php ellers kan. (Du kan lese om php safe mode her).

Disabled sockets in PHP

Hvis du skal lage mer avanserte kommunikasjonssystemer, der websiter snakker med hverandre, f.eks., eller du vil lage webservicer som sender mail, eller utnytter andre internett-protokoller (som BitTorrent eller MSN-protokollen, ICQ-protokollen, eller Kazaa, e.l. du kanskje vil lage din egen) så trenger du å benytte deg av sockets -- og de er ofte skrudd på hos webhoteller.

Disabled sendmail

Ikke mange webhoteller har disablet sendmail, men de som har det, irriterer meg grenseløst. Da kan du ikke bruke websidene dine til å sende mail med! Auto respondere, f.eks., vil ikke virke. Ingen norske som jeg vet om gjør dette, men GoDaddy i statene har sperret for sendmail for å unngå at folk bruker det til spam. Ta heller reelle spammere. Fy skam, Go Dady.

Statisk IP -- for betalingsløsninger

For mange betalingsløsninger trenger du en statisk IP-adresse. Hvis du vil lage en integrert betalingsløsning på dine websider, må du ha det. Noen betalingsløsningstilbydere (som NetAxept), sier de må ha det, men systemet deres virker uten (jeg har en web site der vi bruker NetAxept for betaling, og den siten ligger på et Webhotell). Problemet med å bruke NetAxept eller tilsvarende, er at kunden blir sendt bort fra din side for å betale, og deretter tilbake til din side etterpå. Så selvom du har muligheten til å designe betalingssiden som du vil ha den, ser det uprofft ut, og du vil nok miste noen kunder på grunn av dette.

På mange webhoteller kan du kanskje få en eller to av disse, men sjelden flere. Hvis du finner en der det er mulig, hadde jeg satt stor pris på om du fortalte det til meg, f.eks. i web-admin delen av diskusjonsforumet.

VPS til fornuftig pris

VPS - Virtual Private Server - er en server som er outsourcet, og hvor du styrer alt. Du har med andre ord root access til boksen, og kan bestemme everything! Legge inn sertifikater, sette opp cron jobber, ha php safe mode off, sockets er alldeles ikke dsiabled, og du har statisk IP. Det er ikke lett å finne VPS til en fornuftig pris, de koster ofte godt over tusen kroner i måneden. Jeg har bare funnet en eneste med priser det går an å leve med, faktisk med priser like lave som et dyrt webhotell! Spry VPS tilbyr VPS til så lite som $14.95 i måneden. Det er helt fantastisk bra!

 

(c) Copyright 2004-2005 www.StenMorten.com

Ads by Hent.no